L’Anna Gabriel i Sabaté

Anna Gabriel i Sabaté (Sallent, 1975) és educadora social, professora de dret i política catalana. Fou diputada al Parlament de Catalunya per la CUP des de setembre del 2015 fins a desembre del 2017.

 

Va néixer a Sallent, un municipi obrer amb important tradició anarquista i pertany a una família minera compromesa en la lluita social. El seu pare va emigrar des de Minas de Riotinto i va arribar a Sallent per treballar a la mina i la seva mare, nascuda a Sallent, prové d’una família minera de Múrcia i va militar al PSUC. El seu avi era de la CNT, igual que el seu besavi.

 

Es va diplomar en educació social i després es va llicenciar en dret i va realitzar un màster en drets sociolaborals a la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat tècnica de la Direcció General d’Atenció a la Infància de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments de Manresa i Gironella.

 

Va iniciar la militància política als 16 anys en l’àmbit local, a la Plataforma Antifeixista i l’Agrupament Roques Albes. Després d’estudiar educació social, va treballar en diferents ajuntaments i entitats com a educadora de carrer i va participar en la fundació de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana. Està afiliada a la Confederació General del Treball i és membre d’Endavant i del col·lectiu Terra i Llibertat. Milita des de 2002 a la CUP, on defensa el feminisme com un dels pilars fonamentals de la formació, aposta per plans d’igualtat als municipals, a més d’un pla de xoc contra el feminicidi i per la paritat.

 

Fou portaveu de la campanya Independència per canviar-ho tot i regidora de l’Ajuntament de Sallent entre els anys 2003 i 2011. Es va presentar amb la CUP a les eleccions al Parlament Europeu de 2004 com a número tres. Durant la legislatura 2012-2015 va treballar com a coordinadora del grup parlamentari de la CUP. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, va ser candidata de la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent després de ser escollida en primàries i escollida diputada per Barcelona.

 

La tardor de 2017 va publicar amb David Fernàndez August Gil Matamala: Al principi de tot hi ha la guerra a Sembra Llibres. L’estiu d’aquell mateix any participà en la redacció del llibre Referèndum 2017: la clau que obre el pany escrivint el capítol «Què és rendir-se? No ho sabem, nosaltres som dones».

 

El febrer de 2018 fou cridada a declarar pel Tribunal Suprem d’Espanya en referència al referèndum d’independència de 2017. L’exdiputada es va traslladar després a Suïssa assegurant que no aniria al Tribunal Suprem perquè segons ella a Espanya no tindria un judici just. Un representant de l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa digué que Suïssa no col·laboraria en cas d’ordre d’extradició.

ALGUNS VÍDEOS DE L’ANNA